Noc vědců Ostrava

Noc vědců je celoevropská vědecko-popularizační akce a jejím posláním je ukázat lidem, že věda je plná zajímavostí a fascinujících úkazů. V letošním roce se akce konala 27. 9.  a tématem byla PROMĚNA. Tento večer se na mnoha místech v Evropě ve večerních hodinách otevřely univerzity, vědecká pracoviště a science centra, aby ukázaly, že věda není nuda. Nabízí se zde bohatý program plný vědeckých experimentů, přednášek, her a soutěží pro děti i dospělé.

Zájemci z 7. – 9. ročníku spolu s vyučujícími se v pátek navečer rozjeli do Ostravy a navštívili Přírodovědeckou fakultu Ostravské univerzity. Mohli mimo jiné pozorovat vliv toxických látek na životaschopnost bakterií, rostlin a živočichů a prozkoumat, jak se bakterie mění z citlivých na rezistentní. Navíc na ně čekaly aktivity zaměřené na životy živočichů, vliv člověka na krajinu.

Prohlédli si tisk na 3D tiskárně, detektor radioaktivních částic a obdivovali odvahu některých spolužáků při pozorování švába. Navštívili fyzikální, biologické a geografické laboratoře, kde si mohli mimo jiné vyzkoušet, jak „zapálit“ sopku.

Účastníci si odvezli mnoho nových informací a vrátili se do Petrovic se spoustou zážitků.

Renáta Krátká

Poslední aktuality

Brána řemesel

V pátek 11.10. jsme se s dětmi z MŠ Závada mohli opět zúčastnit akce „Brána řemesel“ na SŠTaS Karviná. Pro děti byl [...]

Načítám…